Een deskundigenverklaring mag alleen door een orthopedagoog, psycholoog, neuroloog of psychiater geschreven worden. Een verklaring heeft geen verplichte vorm of inhoud, maar moet in ieder geval de keuze voor de aanpassingen kunnen onderbouwen. Een diagnose is hier geen voorwaarde voor. Een verklaring kan een diagnose bevatten, maar dat hoeft dus niet. Doordat er geen verplichte onderdelen zijn, zien verklaringen er verschillend uit. De mbo-instelling beoordeelt of de verklaring genoeg informatie geeft om, samen met de andere informatie uit het dossier, te beslissen over aanpassingen bij de centrale examens.
Recent of niet?
Meestal is al bekend wat een student nodig heeft als hij van de vooropleiding naar het mbo gaat. Mogelijk heeft de vooropleiding op basis van een deskundigenverklaring al aanpassingen toegestaan bij de centrale examens. Als de student nog steeds dezelfde hulp nodig heeft, kan de oude deskundigenverklaring van de vooropleiding gebruikt worden.
Als een student aanpassingen nodig heeft bij het maken van de centrale examens, kan er gekeken worden naar de aanpassingen die tijdens de lessen, stage (bpv), toetsen en mbo-instellingsexamens zijn gebruikt. Deze handelingsgerichte informatie kan gebruikt worden bij het opstellen van een deskundigenverklaring. Hierbij is het belangrijk te weten dat de examencommissie alleen aanpassingen mag toestaan die de vorm en inhoud van het centrale examen niet veranderen. Het is belangrijk dat de kwalificatie-eisen altijd gelden, ook met aanpassingen. Daarom kunnen niet alle aanpassingen uit de opleiding precies hetzelfde worden toegepast bij de centrale examens.